Yathzee of zesjes cultuur

Bestaat in Nederland een zesjes cultuur? Volgens een interview met de uit Duitsland afkomstige Kathrin Twiesselmann-Steigerwald (44) in de Volkskrant wel. “Nederlanders zijn relaxter en minder gefocust op hoge cijfers”. Ik kan me er wel iets bij voorstellen. “Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg”. “Niet opvallen, niet boven het maaiveld uitkomen”. “Er is meer dan alleen studeren, je moet ook van het leven genieten”.

Burn-out

Maar hoe staat zij dan tegenover de verhalen in dezelfde krant over overspannen studenten, studenten met een burn-out, studenten met een overvol CV om juist maar op te vallen bij toekomstige werkgevers. Dit is ook een beeld dat bestaat van de huidige studenten.

Yahtzee

Zoals altijd zullen er altijd 2 uitersten blijven en moet je niet iedereen in 1 hokje willen stoppen. Misschien is een 6 wel het cijfer voor de gemaakte toets, maar heeft de student heel veel vaardigheden of kennis opgedaan die niet is getoetst. Of de student kan goed uit z’n hoofd leren en heeft een 10, maar weet na 2 maanden niets meer van het vak. Ik weet het niet. Het leerrendement en de instelling van de studenten hangt van de manier van toetsen af en de beoordeling die er bij hoort.

Wat ik wel weet is dat als ik 6 zessen gooi bij Yahtzee, dit toch wel een hele mooie score oplevert.