Sensorische integratie

Enige tijd geleden was ik op bezoek bij Irmgard Odijk, ergotherapeut in Gouda. Er was een open dag bij De Burgemeester waar zij haar praktijk heeft. Ik ontmoet haar regelmatig bij netwerkbijeenkomsten van Loes Vork  De Burgemeester is gevestigd in een deel van het GSG op de Burgemeester Martensingel. Er zitten tal van bedrijfjes.

Irmgard heeft een mooie ruimte waar zij tal van therapieën aanbiedt. Therapieën voor ouderen, pubers en basisschool leerlingen. Er lagen allerlei hulpmiddelen die een kwaliteit van leven kunnen verbeteren. Een plankje met pinnetjes om je brood te kunnen snijden, een handgreep om een mes zodat je beter kunt snijden, een raar gevormde lepel die wel handig bleek als je soep wilde eten en stijve gewrichten hebt, ….

Sensorische integratie

Ik kreeg een uitleg over Sensorische Integratie. Sensorische integratie is de samenwerking in je lichaam tussen waarnemen (sensoriek) en bewegen (motoriek). Via onze zintuigen ontvangen we constant prikkels uit onze omgeving en uit ons eigen lichaam. Als hier een verstoring in plaatsvindt dan kan je op een andere manier reageren of handelen dan andere mensen. Je kan overgevoelig zijn voor bijvoorbeeld geluid, licht, aanraking, of geur. Mensen met ADHD of autisme kunnen hier last van hebben.

Aanraken

Irmgard gaf het voorbeeld van gevoelig zijn voor aanraken. Als iemand je aanraakt, of als je je trui kriebelt, dan wordt je helemaal gek. Je kan dan heel agressief (verbaal) reageren want je wil niet dat iemand je aanraakt, maar je kan je ook in jezelf terugtrekken zodat niemand je aanraakt (niet naar school gaan) of een manier vinden om het te ontlopen (elke dag te laat komen, zodat je niemand tegenkomt of juist veel te vroeg aanwezig zijn).

Maar bij een korte spanningsboog kan je ook hetgeen waar je energie uithaalt (hoog schommelen) steeds weer herhalen (hoger, hoger, hoger). Dan moet je juist meer in een rustige modus komen, niet het strafhoekje, maar het rusthoekje (koptelefoon, boekje etc).

Expert

Als duidelijk is waar je gevoelig voor bent of waardoor het komt dat je op een bepaalde manier reageert, dan kunnen er misschien trucjes zijn om het leven iets makkelijker te maken. Irmgard kan door observaties en gesprekken kijken of er een verstoring is in de zintuigen en manier van reageren. Ze vertelde heel enthousiast over haar vakgebied. Ik zou haar zeker aanbevelen als het nodig is (http://www.irmgardodijk.nl)