Rubrics 2.0

Velen kennen nog wel de rubric kubus. Zo’n kubus met gekleurde vlakjes die je heel snel kon draaien zodat aan alle kanten één kleur zat. Er worden steeds meer rubrics in het onderwijs gebruikt, maar dit is toch iets anders dan de kubus.

Wat is een rubric?

Een rubric is een handige manier om leerlingen op een objectieve manier te beoordelen en feedback te geven. Ook kan je het gebruiken als leidraad voor een leergesprek met je leerlingen.

Van belang is dat je weet wat voor vaardigheden je leerlingen op een bepaald moment moeten hebben en hoe je dit kan ”meten”. Bijvoorbeeld:

tafel van 8:

  • tafel opzeggen en opschrijven
  • sommen door elkaar in het schrift beantwoorden
  • sommen door elkaar mondeling beantwoorden
  • uit een verhaaltje opmaken dat de tafel van 8 gebruikt moet worden om de som uit te rekenen.

Dit kan ook voor werkstukken,, groepsopdrachten, huiswerk maken, ….. Het is ook heel goed te gebruiken bijhet bepalen of een leerling een 21ste eeuwste vaardigheid bezit.

Hoe ziet een rubric eruit?

Een rubric is een tabel (matrix) of een lijst met een beschrijving van beoordelingsaspecten of -criteria waarop het product of activiteit beoordeeld wordt. Dit kan gaan om beheersing van inhoudelijke aspecten maar ook om vaardigheden en competenties.

Naast deze beoordelingsaspecten (verticaal) worden ook de beheersingsniveaus aangegeven (horizontaal). Dit wordt niet aangegeven met goed, voldoende of onvoldoende, maar de beheersingsniveaus worden uitgeschreven. Bijvoorbeeld voor een presentatie, zie onderstaande tabel.

Presentatie ProfielWerkStuk (PWS) 6 VWO
Beheersingsaspecten→
Beoordelingscriteria↓
PrimaGoedVoldoendeMatig
Contact publiek Veel interactie met publiekKijkt publiek goed aanKijkt publiek af en toe aan Kijkt publiek niet aan
Opbouw presentatieDuidelijke structuur, inhoudsopgave,
grijpt terug op hetgeen is verteld
Duidelijke structuur, inhoudsopgave, Geen inhoudsopgave.....
.....

Meestal worden er 3 – 5 beheersingsniveaus geformuleerd. Met de beheersingsniveau kun je  een cijfer berekenen, maar een rubric is ook geschikt om de voortgang in vaardigheden en competenties te meten (formatieve toetsing). Welke vaardigheden en competenties moeten de leerlingen beheersen aan het eind van het hoofdstuk of semester, jaar of studie? Er kan worden gescoord welke leerdoelen de leerling al beheerst en aan welke leerdoelen nog gewerkt moet worden.

Doel

De rubric kan gebruikt worden als manier om een cijfer te bepalen bij een open opdracht meer je kan het ook gebruiken om feedback en voortgang in het leerproces te meten. Het is dan een communicatiemiddel over lesdoelen, beoordelings- en beheersingscriteria. Dit kan je alleen doen, maar ook in een onderwijsleergesprek met je leerlingen.
Een rubric kan je ook delen met je leerlingen. Het is dan een leermiddel en lesinstrument.  Kortom, een rubric is een heel veelzijdig instrument en heel geschikt als lesmiddel.

Cursus

Toen ik werkte bij X-Webinair.nl was ik betrokken bij het zoeken naar Peer to peer werkvormen en manieren die je kan gebruiken bij online lesvormen. Eén vorm waren bovenstaande rubrics. Er was toen nog niet zoveel bekend, maar ik vond het wel een leuke methode. Daarom heb ik een online cursus gemaakt over dit onderwerp samen met uitleg hoe je een rubric kan maken. Een leuk voorbeeld was een rubric over chocolade koekjes. Als je nu zoekt op internet kom je tientallen filmpjes en voorbeelden tegen, 

Vorige week kwam ik een bericht tegen over rubrics gecombineerd met de 21ste vaardigheden. Heel fijn dat er nu zo’n mooi instrument is!

Ik voel me wat ingehaald door de tijd. Maar als je nog wil? De online cursus Rubrics maken bestaat nog steeds. Niet zo mooi en flitsend als in bovenstaande link, maar het basisprincipe wordt goed uitgelegd en ook hoe je moet starten met het werken met rubrics.

Dus wat let je ……. Neem contact op en begin