RAAD gedicht

Lezend op internet kwam ik RAAD gedichten (www.raadgedicht.nl) tegen. Geïntrigeerd door de naam met mijn naam (Raad) en het woord gedicht zocht ik verder. Het bleek een site en een app te zijn waar dichters een gedicht publiceren en waar je alleen of met je klas het ontbrekende woord kan invullen.

De strafschopspecialist

Het bestaat al langer, maar 10 september begon weer een nieuwe ronde, met het gedicht De strafschopspecialist. Een mooie beschrijving van iemand die een strafschop moet nemen, en scoort en daardoor de held van de dag is. Het is niet zo dat er maar 1 woord goed is, maar door na te denken kunnen er verschillende woorden. Soms past het woord wel in de tekst, maar klopt het ritme niet. Heel leuk om te lezen, want de dichter geeft ook commentaar op de ingezonden oplossingen.

NT2 en gedichten

Ik vind dit een mooie manier om kinderen in contact te brengen met gedichten en na te laten denken over taal. Zouden mijn NT2 leerlingen dit ook kunnen. Is zo’n gedicht niet te lang voor hen? Sluit het onderwerp aan bij hun belevingswereld? Zitten er niet te veel uitdrukkingen en gezegdes in? Dat maakt het extra lastig. Ik ga het maar eens proberen.

Het is lastig om een gedicht uit te kiezen. Het moet niet te kinderachtig zijn(7+, 12+, 14+), maar ook niet te veel nieuwe of moeilijke woorden bevatten. Ook moet de oplossing een beetje logisch zijn, maar het moet ook meer niet te makkelijk zijn. Dat is zo lastig voor de NT2-doelgroep. Ze worden opgeleid voor NL groep 8 niveau (A2), maar het zijn wel volwassenen. Basisschoolmateriaal is soms zo kinderachtig, maar er zijn wel heel veel leuke dingen te vinden. Ik weet het nog niet. Ik ga kiezen uit: Verdriet of Het Dierentuinorkest. Allebei leuk om te proberen.