Ode aan de bibliotheek

Ik kwam een mooi filmpje tegen met een ode aan de bibliotheek. Hierin wordt de bibliotheek vergeleken met je moeder die als je thuis komt een kopje thee aanbiedt, en waar het lekker warm en gezellig is.

Multifunctioneel gebouw

De ode aan de bieb is zo nodig, want er zijn steeds minder mensen lid van de bibliotheek. Alle bibliotheken proberen mensen binnen te krijgen door verschillende activiteiten te organiseren, een plekje voor een restaurant te zoeken in het gebouw, workshops te organiseren, een filmhuis in het gebouw. Je kan het zo gek niet bedenken.

Chocoladefabriek

Ook de bibliotheek in Gouda, de Chocoladefabriek, is hiervan een goed voorbeeld. Sinds ze in het pand zitten aan Klein America timmeren ze erg aan de weg. Ze doen ontzettend veel en dat leverde zelfs de titel Beste bibliotheek van Nederland in 2015 op. Ze presenteren zichzelf als een plek waar je verhalen kan vertellen, maar ook waar nieuwe verhalen ontstaan.

Het is reuze gezellig en drink ik regelmatig een kopje koffie, ga naar een workshop, of heb er een vergadering. Maar ik leen ook steeds minder boeken. Ik heb een e-reader en als ik informatie wil over iets, dan Google ik even. In mijn jeugd ging ik elke vrijdagmiddag naar de bieb, maar nu echt niet meer.

Lezen is belangrijk (ik weet het) en vroeger gingen we regelmatig met de kinderen naar de bieb. Maar zij hebben geen abonnement meer en ik zie ze heel weinig lezen. Netflix heeft een grote aantrekkingskracht. Wat kan je doen om nog meer mensen te trekken naar de bieb en ze te verleiden om een boek te lenen of het belang van taal in te zien. Ik weet het niet.