Muziekles geven

Ik weet nog wel de eerste keer dat ik muziekles moest geven in mijn klas. Of moest zingen in de klas. Gelukkig begon ik bij de kleuters en kon ik langzaam oefenen. Zingen bij het opruimen of bij het naar buiten gaan. Muziekinstrumentjes en een enorm orkest maken (of eigenlijk herrie). Maar nieuwe kerstliedjes voor de kerstviering … ”Er is een kindeke geboren op aard” gaat wel maar ”Engeltje in de Kerstboom”???
Gelukkig was er internet en had ik cd’s, en de tekst op het digibord, daarmee kwam ik een eind mee.

Muziekles geven was altijd leuk om te doen. Al wil ik graag alles onder controle hebben, maar dat kan niet bij muziek. Kinderen moeten open staan voor muziek, en de muziek toelaten. Dat kan niet als je alles strikt organiseert. Ook bij schrijfdans geven aan de kleuters (dansen en schrijven op muziek) moest ik eerst een heuveltje over, maar het resultaat was geweldig. Of een les met klassieke muziek (niet standaard Vivaldi, de 4 jaar getijden, maar een andere componist). Of verschillende soorten muziek, welke is mooi, wat voel je erbij. Ik voelde me altijd erg voldaan als ik het had gedaan. En ik was trots op mezelf en mijn leerlingen.

Vakspecialist?

Voor muziek geldt hetzelfde als voor techniek, tekenen, handvaardigheid en gym. De één is er heel goed in en doet het graag, de vakken worden veel gegeven. De ander kan er niets van en wil het ook niet leren. De vakken komen dat jaar dan weinig tot niet aanbod. Maar er zijn ook leerkrachten die de vakken wel geven maar zelfvertrouwen moeten krijgen door de lessen te geven.

Waar kies je voor als directeur? Vakspecialisten techniek, tekenen, handvaardigheid, muziek of gym? Of moet iedereen alle vakken kunnen geven en is het niveau misschien lager maar is de basis wel breder? Ik weet het niet. Misschien een onderwerp voor een POP gesprek? Jezelf verbeteren in een vak of juist je kennis over een vak overdragen aan een collega. In Groningen krijgen alle basisscholen muziekles in 2020. Er is een akkoord gesloten tussen 9 partijen. De reden: Er werd slecht gezongen. Maar muziek is nog zoveel meer dan zingen ……..

https://nos.nl/artikel/2202869-akkoord-over-beter-muziekonderwijs-want-er-wordt-nu-heel-slecht-gezongen.html