LOF 2 (to be)

25 oktober was ik in Leiden naar LOF 2. Een beetje illegaal, maar zeker de moeite waard. Voor de tweede keer werd dit festival georganiseerd.  Op alle onderwijsorganisatie in Leiden waren er workshops met heel veel interessante thema’s bedoeld voor alle werknemers van onderwijsorganisaties in Leiden.

De inhoudelijke leerlijnen waren heel divers: media, omgang met ouders, omgaan met talenten in de klas, beroepsoriëntatie, contact leggen met leerlingen, onderwijsmogelijkheden in de klas. Het was heel lastig om een keuze te maken. Maar het gelukt!

Virtual Reality

Op de fiets naar de workshop over Virtual Reality en mogelijke toepassingen in het onderwijs. Het kostte wat moeite om de Hubspot te vinden, maar het was de moeite waard. Ik heb met een VR-bril op mijn hoofd dolfijnen, haaien en schildpadden gezien onder water (zonder nat te worden!). Ook heb ik een 3D tekening gemaakt waar ik midden in stond. Super leuk!

Lessen met VR-brillen zijn nog in ontwikkeling. Er zijn allerlei initiatieven. Zo kan je via de VR-app ‘Google Expedities’ en een VR-bril kan je al wel vanuit je luie stoel op schoolreisje naar de Tweede Kamer! Ook Schiphol kan je zo bezoeken. Of je kan met je leerlingen gevaarlijke verkeerssituaties oefenen of een ontruimingsoefening. De prijzen van de brillen variëren nogal evenals de kwaliteit.
Een ander idee is om als (ICT) docent, samen met je leerlingen, een 360° camera en software zelf een programma schrijven, voor een VR bril.

VR is leuk, maar het is nog meer een aanvulling op, dan een vervanging voor. De toegevoegde waarde moet nog worden aangetoond. Maar er zijn pioniers nodig (en geld) om dit te gaan toepassen en verder te gaan uitwerken.

Durven dromen over de toekomst

De tweede workshop van mij was aan de andere kant van Leiden (HSL): ”Durven dromen over de toekomst”. De wereld verandert zo snel. Hoe speel je daarop in in je onderwijs? Moet je zelf exact op de hoogte zijn van alles en het toepassen in je lessen? Hoe blijf je in ieder geval op de hoogte van alle ontwikkelingen? Hoe vind je ruimte in je budget om alle ontwikkelingen te volgen en toe te passen?
We hebben geen antwoorden gevonden op deze vragen, maar het was goed om het eens met anderen te bespreken. Wat in ieder geval belangrijk is, is om je eigen waarden in je leven te blijven toepassen en van hieruit te blijven werken.

Voor mij is deze waarde “Omgevingsgericht“. Blijf kijken naar je omgeving en laat je niet opslokken door alle devices. Devices zijn hulpmiddelen en niet de ultieme oplossing voor … Persoonlijk contact, het aanraken, ruiken en zien van een bloem is ook heel waardevol.